10 E-vitaminban gazdag ételek
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vegyület antioxidáns tulajdonságokkal. Az E -vitamin elegendő megszerzése elengedhetetlen az immunrendszer, az erek egészségének és a bőr fiatalosnak tartásához.
Az E-vitamin nyolc különálló formája létezik, de a kutatók úgy vélik, hogy csak egy típus, az alfa-tokoferol segít kielégíteni az emberi táplálkozási igényeket.
Rengeteg étel tartalmaz az E -vitamint, ami azt jelenti, hogy sok ember az étrend révén természetesen eléggé megkapja a vitamint.
diófélék, magvak és egyes olajok általában tartalmazzák a legtöbb E -vitamint adagolásonként. Néhány sötétzöld zöldség, néhány gyümölcs és bizonyos típusú tenger gyümölcsei szintén tartalmaznak. arról, hogy mely ételek magas az E -vitamin, valamint ennek az alapvető vitaminnak az egészségügyi előnyei.
1. Napraforgómag
A napraforgómag kiváló snacket eredményez. Az emberek meghinthetik őket joghurtra, zablisztre vagy salátára is. A napraforgómag 100 gramm (g) adagja 35,17 milligramm (mg) E-vitamint tartalmaz. egészséges. A 100 g tálalás tartalmazza:
- 8,6 g rost
- 20,78 g fehérje
- 645 mg kálium
- 325 mg magnézium
- 5 mg cink
2. Mandula
Minden mandula 100 g adaghoz 25,63 mg E -vitamin van Pörkölt mandula, adja hozzá a gabonafélékhez és a pékárukhoz, vagy igyon mandulatejet.
A mandula is tartalmaz:
- 21,15 g fehérje
- 12,5 g rost
- 733 mg kálium
- > 270 mg magnézium
3. A földimogyoró
A földimogyoró népszerű snack. 4,93 mg E-vitamin van egy 100 g-os száraz sült földimogyoró adagjában.
Az embereknek biztosan vásárolnak sima, száraz sült földimogyorót, nem pedig az extra sóval és ízesítővel.
Az azonos méretű adag a következőket is tartalmazza:
- 24,35 g fehérje
- 8,4 g rost
- 634 mg kálium
- 14,355 mg niacin
4. Néhány olaj
Egyes olajok nagyon magas E -vitaminban vannak A táplálkozás módja.
A következő olajok evőkanálja tartalmazza:
- Búza csíraolaj: 20,32 mg E -vitamin
- Rizs -korpa olaj: 4,39 mg E -vitamin E /
- Szőlőszálas olaj: 3,92 mg E-vitamin
- Safflower olaj: 4,64 mg E-vitamin , látogasson el a dedikált csomópontunkba.
5. Avokádó
avokádó sokoldalú gyümölcs, amely nagyon kevés cukrot és rengeteg tápanyagot tartalmaz. 100 g avokádóban 2,07 mg E -vitamin van. Az avokádó több káliumot is tartalmaz, mint a banán.
6. Spenót
A nyers spenót 100 g adagja 2,03 mg E -vitamint tartalmaz.
- 9377 Nemzetközi egységek (IU) A -vitamin A
- 28,1 mg C -vitamin
- 2,2 g rost
- 558 mg kálium
7. A svájci mandara
A svájci mandda egy sötétzöld levélzöldség, amely 1,89 mg E -vitamint tartalmaz egy 100 g adagban.
Mint sok levélzöld, a svájci mandara további tápanyagokat tartalmaz, beleértve:
- 30 mg C -vitamin
- 1,80 mg vas
- 379 mg kálium
- 1,6 g rost
8 . A butternut squash
butternut tök ízletes zöldség, sok őszi és téli ételben. 1,29 mg E -vitamin van 100 g sült butternut tökben.
Az azonos méretű tálalás rengeteg más vitamint és tápanyagot is tartalmaz, beleértve:
- 11155 IU -vitamin A
- 15,1 mg C -vitamin C
- 3,2 g rost
- 284 mg kálium
9. réparák
Míg sokan ismerik a cékla ízét , Nem mindenki tudja, hogy meg lehet enni a „zöldeket” vagy a leveleket. Az emberek használhatják a répa zöldeket salátákban, vagy olajban piríthatják őket.
A főtt répa zöldek 100 g adagja 1,81 mg E -vitamint tartalmaz. A -vitamin
10. Trout
A pisztráng 100 g adagja 2,15 mg E -vitamint tartalmaz. Az omega-3 zsírsavak, és az azonos méretű tálalás 21,11 g fehérjét tartalmaz.
Mit csinál az E -vitamin?
Az E -vitamin egyfajta antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a testet a szabad gyököktől. A
A szabad gyökök nagyon energikus molekulák, megosztott elektronnal. A test természetes módon termeli őket sok folyamat során, például az élelmiszerek energiává történő átalakítását.
A szabad gyökök környezeti tényezők, például szennyezés, napfény vagy füst miatt is beléphetnek a testbe.
A szabad gyökök oxidatív stresszt okozhatnak, amely olyan folyamat, amely a sejtkárosodást és az öregedést váltja ki. A kutatók eddig úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz és a sejtkárosodás számos körülmények között szerepet játszik, ideértve:
- Parkinson -kór
- Alzheimer -kór
- Kardiovaszkuláris betegség
- Az életkorhoz kapcsolódó makula degeneráció és szürkehályog
A kutatók úgy gondolják, hogy az antioxidánsok, beleértve az E-vitamint, elősegíthetik a szabad gyökök és azok hatásainak semlegesítését azáltal, hogy elektronot adnak nekik, és kevésbé reaktívvá teszik őket -
A 2015 -ös kutatások szerint az E -vitamin javíthatja a bőr egészségét is azáltal, hogy csökkenti a kollagén bomlását és a bőr szabad gyökök károsodását.
Antioxidáns szerepétől eltekintve, az E -vitamin szintén elősegíti az immunrendszert.
Egyes kutatások azt is kimutatják, hogy az E -vitamin növelheti bizonyos enzimek expresszióját, amelyek kiszélesednek az erek. A szélesebb erek kevésbé valószínű, hogy veszélyes vérrögöket alakítanak ki. A
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, tehát az embereknek biztosan az E-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk, amelyek zsírtartalmúak az abszorpció javítása érdekében.
Mennyire van szüksége?
Az ajánlott étkezési juttatás, vagy az RDA, az E -vitamin számára az ember életkorától függ:
Dózis Mg | 0-6 hónap | 4 mg | 7-12 hónap | 5 mg | 1-3 év | 6 mg | |
4-8 év | 7 mg | 9-13 év | 11 mg | 14 év | < TD> 15 mgszoptató nők | 19 mg |
Összegzés <Összegzés <Összegzés <Összegzés <Összefoglaló /H2>
Az E -vitamin egy erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a sejteket a szabad gyökök károsodásaitól.
Elegendő E -vitamin megszerzése hozzájárulhat számos állapot, beleértve a rákot, a kardiovaszkuláris betegségeket és a kognitív hanyatlást is.
A kutatás azonban nem támogatja az E -vitamin -kiegészítők alkalmazását a krónikus betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Az ételek a legjobb E. vitamin forrás.
Sok étel tartalmaz néhány E -vitamint, de a diófélék, a magok és néhány olaj általában a legmagasabb szintű. Bárki, akinek aggódik az E -vitamin szintje, beszélhet orvossal vagy dietetikussal a bevitel növeléséről.
- Immunrendszer/oltások
- Táplálkozás/étrend
Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat - beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat - az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a
szerkesztői politika elolvasásával.- Alapvető jelentés: 09037, avokádó, nyers, minden kereskedelmi fajta. (2018).