Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

Függönyök a színházban

A színpadi függöny, más néven színházi függöny vagy drapéria, egy nagy szövetdarab, amelyet a színpad elrejtésére vagy felfedésére használnak előadás közben. Ezek a függönyök funkcionális és esztétikai célokat egyaránt szolgálnak színházi vagy előadási környezetben. Íme néhány gyakori színpadi függönytípus:

Fő függöny vagy Grand Drape: Ez az elsődleges függöny, amely elválasztja a színpadot a közönségtől. Gyakran használják az előadás elején és végén, valamint a szünetekben.

Szuffita: Dekoratív függöny vagy drapéria, amely a színpad felső szélén lóg, általában elrejti a hardvert, és vonzó keretet biztosít a színpadnak.

Oldal függönyök: Függőleges és vízszintes függönyök, amelyek meghatározzák a színpad oldalát és tetejét. Segítenek bekeretezni az előadásteret és elrejteni a szárnyakat a közönség elől.

Hátterek: nagyméretű, festett vagy nyomtatott függönyök, amelyek az előadás hátterét teremtik meg. Gyakran használják egy jelenet hangulatának vagy helyszínének beállítására.

Scrim: Különleges típusú függöny, amely a világítástól függően átlátszatlan vagy átlátszó lehet. A scrimeket gyakran használják drámai feltárásokhoz vagy vizuális effektusok létrehozásához.

Háttér függöny: Nagy, ívelt függöny a színpad hátulján, amelyet gyakran fény és képek vetítésére használnak. A végtelen háttér illúzióját keltheti.

Felező függöny: Vízszintesen nyitható vagy zárható függöny, amelyet jellemzően gyors jelenetváltásokhoz használnak.

A színpadi függönyök kézzel is működtethetők, de sok modern színház motoros rendszereket használ a függönymozgások precíz vezérlésére. A függönyök megválasztása és mozgatása a színpadtervezés fontos szempontja, hozzájárulva a színházi produkció általános hangulatához és hatásához.