Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

A lépcsőmozgatás a színpadtechnikában alkalmazott eljárás, amely során a lépcsők, lépcsőfokok vagy más hasonló szerkezetek mozgatása történik. Ez a technika különböző rendezvények és előadások során lehet hasznos, különféle hatások vagy díszletelemek létrehozására.

A lépcsőmozgatás lehetséges módjai közé tartozik:

 1. Motoros Lépcsőmozgatás:
  • A lépcsőket motoros rendszerrel szerelik fel, amely lehetővé teszi a pontos és kontrollált mozgásukat. Ez különösen hasznos lehet olyan előadásokban, ahol a lépcsőknek szinkronban kell mozogniuk a cselekménnyel vagy a zenével.
 2. Hidraulikus Rendszer:
  • Hidraulikus emelőrendszerekkel a lépcsők felfelé vagy lefelé mozgathatók. Ez egy stabil és erőteljes megoldás, amelyet a díszletként megjelenő lépcsők emelésére vagy süllyesztésére használhatnak.
 3. Kerekes Platformok:
  • A lépcsők lehetnek rögzítve kerekes platformokra, amelyek segítségével könnyen mozgathatók a színpadon. Ez lehetővé teszi a gyors átalakítást és változatos színpadi elrendezéseket.
 4. Manuális Mozgatás:
  • Kisebb lépcsőelemek esetén egyszerű mechanikus megoldásokat is alkalmazhatnak a mozgatáshoz. Ezek lehetnek kerekek, görgők vagy egyéb manuális rendszerek.
 5. Elektromágneses vagy Mágneses Rendszer:
  • A lépcsőket elektromágneses vagy mágneses rendszerekkel lehet mozgatni, amelyek a lépcső alatt vagy felett elhelyezett elektromágnesek vagy mágnesek segítségével működnek.

A lépcsőmozgatást általában a rendezői elképzelések, a díszlettervezés és a koreográfia határozza meg. A pontos mozgás és a szinkronizált lépcsőmozgatás elősegítheti a látványosabb és dinamikusabb előadásokat, például táncelemek, jelenetváltások vagy más speciális effektusok során. Az ilyen típusú színpadtechnikai elemek hozzájárulhatnak az előadások atmoszférájához és látványosságához.