Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

A fényzáró függönyök, más néven black out függönyök fő célja a teljes sötétítés biztosítása. Ezek az anyagok hatékonyabban zárják ki a fényt, mint a hagyományos sötétítő anyagok, mivel két textilszál közé belefűznek egy harmadik, fekete szálat. Általában elmondható, hogy ezek a textíliák körülbelül 70-90%-os fényzáró képességgel rendelkeznek, de létezik 100%-os verzió is. A sötétebb színek általában hatékonyabban zárják ki a fényt, mint a világosabb színek. Emellett a black out függönyök nemcsak fényzáróként, hanem hőszigetelőként is funkcionálnak. Nyáron segítenek megvédeni a nagy melegtől, míg télen a hidegtől.

A Black-out sötétítő függönyt speciális szövéssel készítik. Két réteg anyag közé fekete textilszálat szőnek, így sűrű és teljes fény- és hőzáró hatásúvá válik. Ezen kívül télen is hatékony védelmet nyújt a hideg ellen. Fontos megjegyezni, hogy a gyártó által készített anyag méretei eltérhetnek +/- 2 cm-től. Rendeléskor ezt vegye figyelembe, és számoljon be vele, ahogy például függöny esetén is 5 cm-t kell hozzáadni az oldal beszegéshez. A sötétítő függöny magasságához további 10 cm-t kell hozzáadni a beszegéshez.

A függönyök kiemelkedő szerepet játszanak a szobák és belső terek hangulatának és stílusának kialakításában. A sötétítő függönyök nemcsak dekoratív elemek, hanem funkcionális szerepet is betöltenek a fényzárás terén. Készülhetnek különböző anyagokból, mint például taft, pamutvászon, szatén vagy len. A legkorszerűbb textilipari eljárásoknak köszönhetően a leginkább hatékony sötétítő típusok közé tartoznak a black out függönyök, amelyek szinte teljes sötétítést nyújtanak. Ezek gyakran készülnek 100% poliészterből vagy kevert szálas szövetből.

A blackout függönyök számos színvariációban elérhetők, tartalmazva sötétebb és világosabb árnyalatokat is, ahol a sötétebb színek általában hatékonyabbak. A modern vagy klasszikus stílusok mellett megtalálhatók olyan mintázatok is, mint a country vagy minimalista, sőt, a gyerekek számára is kínálnak vidám, mesefigurákkal díszített lehetőségeket.

A blackout függönyök másik fontos tulajdonsága a hőtartás. Vastag és sűrű szövésük miatt nyáron nem engedik be a meleget, télen pedig távol tartják a hideget. Bár a hőtartás nem 100%-os, jelentősen hozzájárulnak a különböző évszakokban a kényelmes légkör és hőmérséklet megteremtéséhez.

Különleges kialakításuk révén csökkentik a külső zajokat is, így ebben az értelemben is hasznos lakberendezési kiegészítők. A sötétítés segítségével megelőzzük, hogy kíváncsi szemek belássanak a lakásba, ezáltal megőrizve a magánéletünket.

A blackout anyagok tapintásukban változatosak lehetnek, lehetnek durvább vagy puha, finom felületűek, attól függően, hogy milyen célra készülnek. Például a rolóknál általában a vastagabb, keményebb anyagok a jellemzőek.

Ezek a függönyök bármilyen helyiségben használhatók, beleértve otthonokat, moziszobákat, irodákat, konferenciatermeket, stúdiókat vagy oktatási intézményeket.

A legtöbb blackout függöny mosógépben mosható, és elhelyezésük sem jelent problémát. Mivel általában nehezebbek a hagyományos függönyöknél, fa vagy fém függönykarnisra érdemes felszerelni őket, akár függönykarikákkal, akár függöny ráncolószalaggal, vagy hagyományos csipesszel szeretnénk rögzíteni őket.

Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Sötétítő függöny, blackout, fényzáró függöny
Fekete molton függöny, blackot takarás. Millenáris
Fekete molton függöny, blackot takarás. Millenáris