Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

A Fő Függönyö" vagy Előfüggönyök kifejezések általában a színházi és előadótermekben alkalmazott monumentális függönyöket jelentik, amelyek a színpad előtt vagy felett helyezkednek el, és számos funkciót látnak el. Ezek a függönyök hozzájárulnak a látványhoz, a színpad dekorációjához és a művészi hatáshoz. Néhány típus és jellemzőjük:

  1. Előfüggöny (Proscenium Függöny): Ez a függöny a színpad előtt található, a középpontban helyezkedik el. Az előadás kezdetén vagy végén szokás leengedni vagy felhúzni. Ezenkívül az előfüggöny a színpad és a nézőtér közötti fizikai és dramaturgiai határt is kijelölheti.
  2. Hátfüggöny (Backdrop): A színpad hátsó részén elhelyezkedő függöny, amely díszletként funkcionál. Gyakran festményekből, szövetekből vagy más dekoratív anyagokból készül, és az adott előadás vagy rendezvény témájához, stílusához igazodik.
  3. Pézsmaszínű Függöny: Különféle anyagokból készülhet, beleértve a pézsmaszínű szöveteket is, amelyek luxusérzetet és eleganciát sugároznak.
  4. Digitális Nyomtatott Függönyök: Modern technológiák segítségével a függönyökön különböző grafikák, logók vagy témák is megjelenhetnek, így egyedi és színvonalas látványt biztosítva.
  5. Antikolt Függönyök: Olyan függönyök, amelyeket antik hatású technikákkal kezelnek, hogy idősebb, elegánsabb megjelenést kölcsönözzenek nekik.
  6. Különleges Effektusú Függönyök: Ez lehet például fényjátékkal vagy különféle mozgó részekkel ellátott függöny, amelyek extra drámai hatást kölcsönöznek az előadásoknak.

Ezek a függönytípusok nemcsak esztétikai szerepet töltenek be, hanem segítik a rendezvények vagy színházi előadások atmoszféráját és látványosságát is.

Bársony előfüggöny, fő függöny

Előfüggöny mozgatási terv:

Előfüggöny-mozgatás
A kétfunkciós előfüggöny a főszínpad és a nézőtér vizuális szétválasztására szolgál, ugyanakkor a színpadgépészet egyik leglátványosabb, legattraktívabb eleme. A függönyt – a színházi gyakorlat szerint – két üzemmódban lehet működtetni: vízszintes görög és függőleges kortina függönyként.
A görög és kortina mód egy időben, felváltva is használható, nem igényel átszerelést.
A függönykamrában kétoldalt megvezetett hidat a kortina-hajtásegység függőlegesen mozgatja. Ezen a hídon „utazik” a görög mozgatás hajtásegysége, valamint a kombisín 4 kerekes kocsikkal és egyéb szerelvényeivel.
A görög mozgatás a kombisínes mechanizmussal valósítja meg a látványos, hosszirányban egyenletesen változó redőződést, a függöny egyenletes vízszintes mozgatását. A mozgatás hajtásegysége a mozgatókötélzettel, terelésekkel, valamint a sínes mechanizmusok a függönytartó hídon helyezkedik el. A híd könnyű alumínium truss tartó. Ugyanezen a hídon van az áramellátást szolgáló kábelkosár is. A híd horizontális kilengés ellen mindkét végén meg van vezetve.
A kötéldobos hajtás Bonfiglioli csigahajtóművel és motorral, továbbá hajtóműves végálláskapcsolóval szerelt. A hajtóművel csévélt kötelek alul a vezérkocsikhoz vannak kötve.

A görög függönymozgatás:
A „kombi” sínek hossza: 8,0 m/szárny
Függönyátfedés középen: 1 m
A mozgatott függöny max. súlya: 2,5 kN (250 kg)
A vízszintes mozgatás sebessége:
0,1–1,0 m/s (szabályozható)
Beépített motorteljesítmény: 1,5 kW

A függöny függőleges irányú kortina mozgatása a híddal együtt történik. Kétféle mozgás lehetséges:
 üzemi, amikor a függönyt teljes sebességgel emeljük vagy eresztjük előadás során;
 karbantartó, ha a függönyt pl. átkötéshez a színpadszintre leeresztjük.

A hidat mozgató, csapágyazott dobos gépegységet a zsinórpadláson helyeztük el. Mint minden színpadi emelőgépen, az aktív terhelésmérés, a hasznos terhelés mérésére, a hajtásegységen biztosítva van. A lazulás vagy kötél-rendellenesség kontaktussal történő figyelése mind a dobon, mind a vízszintes kötélszakaszban ki van építve.
A dobon elhelyezett lazulásérzékelők egyúttal a kötél horonyból való kiugrását is gátolják.

A kortina függönymozgatás:
Összes hasznos teherbírás (szerelvényekkel):
4,0 kN (400 kg)
Függesztőkötelek száma: 5 db
Mozgástartomány: +1 m-től ~13 m
Függőleges mozgatás sebessége:
0,1–1 m/s (szabályozható)
Mozgatás sebessége karbantartáshoz:
0,1–0,5 m/s (szabályozható)
Beépített motorteljesítmény: 7,5 kW