Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

A főszínpadi függönyök a színházakban és más előadóterekben alkalmazott látványos és funkcionális függönyök, amelyek a színpadon zajló eseményeket keretbe foglalják, valamint a színészcsapatok be- és kijövetelekor használhatók. Ezeknek a függönyöknek különböző típusai és funkciói vannak:

  1. Előfüggöny (Proscenium Függöny): A főszínpad előtt található, a középpontban elhelyezett függöny. Az előadás kezdetén vagy végén szokás leengedni vagy felhúzni. Emellett esetenként játékidő közben is használják a színpad és a nézőtér elkülönítésére.
  2. Hátfüggöny (Backdrop): A színpad hátsó részén található, és díszletként funkcionál. A hátfüggönyök gyakran festményekből, szövetből vagy más dekoratív anyagokból készülnek, és az adott előadás témájához vagy hangulatához igazodnak.
  3. Zsúpok és Leeresztő Függönyök: Ezek a függönyök segítenek a gyors színpadi változásokban, lezárhatják vagy megváltoztathatják a színpad látványát, és időnként a cselekmény részei is lehetnek.
  4. Digitális Nyomtatott Függönyök: Modern technológiák lehetővé teszik a különböző grafikák, logók vagy témák digitális nyomtatását a függönyökön, így még színesebbé és egyedivé téve a színpadot.
  5. Kölcsönző Függönyök: Néhány színház speciális alkalmakkor vagy különleges előadásokhoz bérelhet főszínpadi függönyöket, amelyek az adott eseményhez vagy rendezvényhez vannak tervezve.
  6. Tűzbiztonsági Függönyök: A színházakban biztonsági szempontokból fontos lehet olyan függönyöket alkalmazni, amelyek tűzbiztonsági előírásoknak megfelelnek és védelmet nyújtanak a tűz ellen.

Ezek a függönytípusok hozzájárulnak a színpadi előadások látványosságához és a rendezvények atmoszférájához, miközben funkcionális szerepet is betöltenek a színházi termekben.