Készítés, szerelés, tisztítás, karbantartás, lángmentesítés

A lángmentes és tűzálló függöny textíliák legfontosabb tulajdonsága, hogy nem kapnak lángra, nem lángolnak, nem terjesztik a tűzet és nem bocsátnak ki mérgező gázokat, használat és tisztítás következtében sem veszíti el képességét. Lángmentes, tűzálló függöny anyagot keresve, nálunk biztosan megtalálja a megfelelőt. Kiemelten ajánlunk irodáknak, konferenciahelyiségeknek, egészségügyi és oktatási intézményeknek, színházaknak és mozi termeknek, illetve vendéglátóhelyeknek – szállodáknak és éttermeknek. Jelenleg sok közintézményben és a szolgáltató és vendéglátóiparban csak ilyen típusú minősített bizonyítvánnyal rendelkező anyagok használhatók függöny készítésre.

Építési termékek tűzvédelmi osztályokba sorolása

Az építőanyagok (pl színpadi, színházi függönyök, textilek) tűzzel szembeni viselkedés szempontjából nem éghetőnek és éghetőnek minősülhetnek. Az anyagok osztályba sorolása figyelembe veszi azok hozzájárulását a tűz kifejlődéséhez a teljes lángbaborulás (flash over) bekövetkezése előtt, illetve a helyiség tűzterhelésének növelését teljesen kifejlett tűzben.

„Nem éghető” építőanyagok azok, amelyek az előírt vizsgálati feltételek mellett nem égnek vagy nem járulnak hozzá a tűz kifejlődéséhez. Ezek az MSZ EN 13501-1 besorolás szerint A1 és A2 osztályú anyagok.

Fontos, hogy egy A2 anyag, még ha szó szerint nem is minősül „nem éghetőnek”, ugyanabba a „makroosztályba” tartozik, mint az A1, mert a tűz kifejlődéséhez való hozzájárulása és a hőenergia-kibocsátása rendkívül korlátozott.

„Éghető” anyagok azok, amelyek az előírt vizsgálati feltételek mellett meggyulladnak. A tűz kifejlődéséhez való hozzájárulásuk alapján éghető (B és C), könnyen éghető (D és E) és erősen gyúlékony (F) osztályokba sorolhatóak.

  • F osztály – Olyan termékek, melyek tűzzel szembeni viselkedése nem meghatározott vagy nem teljesítik az E osztály követelményeit. Ezen anyagok beépítése nem megengedett, kivéve, ha azokat más építőanyagok teljes mértékben takarják oly módon, hogy a teljes termék legalább E osztályúnak minősüljön. Példák: expandált polisztirol, poliuretán, mindkettő égéskésleltetés nélkül.
  • E osztály – Termék, amely rövid ideig ellenáll az alacsony lánggyújtásnak, és nem okoz nagymértékű lángterjedést. Példák: puha farostlemez, expandált polisztirol, poliuretán, utóbbi kettő égéskésleltetéssel.
  • D osztály – Termék, amely teljesíti az E osztály kritériumait. Hosszú ideig ellenáll az alacsony lánggyújtásnak és nem eredményez jelentős lángterjedést. A hőkibocsátás még az egyetlen égő tárgy (SBI) vizsgálattal is lelassult és korlátozott. Példák: különböző fafajták, fából készült termékek.
  • C osztály – Ugyanaz, mint a D osztály, de magasabb követelményeket teljesít és nincs lángterjedés az SBI vizsgálat során. Példák: fenolhab, szendvicspanel poliuretán habbal.
  • B osztály – Ugyanaz, mint a C osztály, de magasabb kritériumokat teljesít. Példák: cementkötésű faforgácslap, égéskésleltetővel kezelt fapanelek, poliizocianurát (PIR) habot tartalmazó szendvicspanelek.
  • A2 osztály – Ugyanazon kritériumokat teljesíti, mint a B osztály és kevésbé szigorúakat, mint az A1. Teljesen kifejlett tűzben sem növeli a tűzterhelést vagy gyorsítja a tűz terjedését. Példák: kőzetgyapot töltetű szendvicspanelek, gipszkartonok.
  • A1 osztály – A tűz semmilyen fázisában, még teljesen kifejlett tűz esetén sem segíti elő a tűz terjedését és nem növeli a tűzterhelést. Példák: kő, tégla, fémek, szervetlen anyagok kevesebb mint egy százalék szervesanyag-tartalommal, ásványi szálas szigetelő termékek.

A padlóburkolatok besorolása ugyanazon osztályok szerint történik, mint az építési termékeké, a betűjelölést az „fl” rövidítés követi (pl. A1fl).

A táblázat összegzi a különböző termékkategóriákat, vizsgálati módszereket és éghetőségi osztályokat:

Besorolás az MSZ EN 13501-1 szerint
FogalommeghatározásVizsgálati módszerÉpítési termékekPadlóburkolatok
Nem éghető anyagokNeméghetőségi vizsgálat és égéshővizsgálatA1A1fl
Neméghetőségi vizsgálat vagy égéshővizsgálat és SBIA2–s1, d0
A2–s2, d0
A2–s3, d0
A2–s1, d1
A2–s2, d1
A2–s3, d1
A2–s1, d2
A2–s2, d2
A2–s3, d2
A2fl – s1A2fl – s2
Éghető anyagok – nagyon korlátozottan járulnak hozzá a tűzhözGyúlékonysági vizsgálat és SBI vizsgálatB–s1, d0
B–s2, d0
B–s3, d0
B–s1, d1
B–s2, d1
B–s3, d1
B–s1, d2
B–s2, d2
B–s3, d2
Bfl – s1Bfl – s2
Éghető anyagok – korlátozottan járulnak hozzá a tűzhözC–s1, d0
C–s2, d0
C–s3, d0
C–s1, d1
C–s2, d1
C–s3, d1
C–s1, d2
C–s2, d2
C–s3, d2
Cfl – s1Cfl – s2
Éghető anyagok – közepesen járulnak hozzá a tűzhözD–s1, d0
D–s2, d0
D–s3, d0
D–s1, d1
D–s2, d1
D–s3, d1
D–s1, d2
D–s2, d2
D–s3, d2
Dfl – s1Dfl – s2
Éghető anyagok – jelentősen hozzájárulnak a tűzhözGyúlékonysági vizsgálatEE - d2Efl
Éghető anyagok – erősen gyúlékonyFFfl